nl en  

1001 Nacht multicultureel zomerkamp

  • Moments-of-joy op Facebook


In Nederland wonen ongeveer 16 miljoen inwoners met een enorme diversiviteit aan culturen. Het lijkt alsof we het met zijn allen best samen redden. Maar in werkelijkheid blijkt dat we ons hebben teruggetrokken in ons eigen bekende kamp en dat we elkaar nauwelijks kennen. In de laatste decennia hebben zich, met name in de grote steden, witte- en zwarte scholen gevormd, zijn witte en zwarte wijken ontstaan en onze multiculturele samenleving is maar ten dele geslaagd. We leven vooral naast elkaar, niet met elkaar.


Een groep bezorgde maar zeer enthousiaste ouders van schoolgaande kinderen in Amsterdam hebben besloten om op geheel eigen wijze gedurende de zomervakantie van 26 juli - 30 juli 2004 een multicultureel kinderkamp organiseren en vervolgens dit kamp gezamenlijk te leiden. De opzet van het kinderkamp is om kinderen ( en hun ouders) met verschillende achtergronden een aantal dagen tezamen in tenten op "kamp" te laten gaan en zo kennis te laten maken met elkaars culturen, levensopvattingen en gebruiken. Een eerste voorzichtige stap naar een meer tolerante samenleving, gebaseerd op kennis van en begrip voor elkaar in plaats van vooroordelen over elkaar.
Als kamplocatie is dit jaar gekozen voor "De Paasheuvel" te Vierhouten. Een mooie plek op de Veluwe met voldoende mogelijkheden om iedere dag een wisselend programma te organiseren waarin ruim aandacht wordt geboden aan zowel creatieve- als sportieve activiteiten.
Aan ouders van kampgangers werd een kleine tegemoedkoming in de kosten gevraagd, de rest van de kosten werd gedragen door donaties van o.m. het stadsdeel Amsterdam-West .

Moments of Joy doneerde een 835 Euro, waarvan voldoende materialen aangeschaft kunnen worden om de creatieve- en sportieve programma's mogelijk te maken en ook de instructeurs voor workshops breakdance en rappen konden worden betaald.

Van 26 - 30 juli hebben 28 kinderen in de leeftijd van 8 - 12 jaar van Nederlandse, Marokkaanse, Turkse, Egyptische, Molukse en Afrikaanse afkomst tezamen met ouders/ begeleiders een fantastisch kamp gehad op de Veluwe. In het begin hadden de kinderen, met name de jongens, een afwachtende houding. Snel bleek dat door gezamelijk activiteiten te ondernemen iedereen zijn draai vond en met veel plezier overal aan deel nam. Met name tijdens de maaltijden onstonden er spontaan gesprekken en discussies tussen de kinderen over de verschillende (eet)gewoontes en tradities die ze bij elkaar opmerkten. Voor de leiding waren juist dit de waardevolle en leerzame momenten om de kinderen verschillende kanten van onderwerpen toe te lichten.
Het staat voor de intiatoren en ouders van de deelnemers vast dat, zelfs in zo'n kort tijdsbestek van 5 dagen, kinderen meer begrip hebben leren krijgen voor leeftijdgenootjes met een andere achtergrond en cultuur.

MOMENTS OF JOY BETAALDE MATERIALEN, TOTAAL € 835,--.