nl en  

120 meisjes de hele maand naar school in Burkina Faso.

  • Moments-of-joy op Facebook
Helaas kunnen vele meisjes in Burkina Faso niet de hele maand naar school vanwege de ongemakken van menstruatie. Bescherming tijdens de menstruatie is een onderwerp waar in Burkina Faso niet over gesproken wordt. De meisjes/vrouwen moeten dit maandelijks terugkerende ‘probleem ’zelf oplossen. ASAP (the association for Small African Projects)  wil dit taboe graag doorbreken en bespreekbaar maken in de dorpen. Op het moment gaan er ongeveer 120 meisjes uit de ASAP-dorpen naar de middelbare school. De leeftijd van de meisjes varieert tussen de 12 en 20 jaar. Op het moment gebruiken ze oude kleren of een stuk katoen om zich tijdens de menstruatie te beschermen. Dit is voor de meisjes niet zeer comfortabel en bovendien is het niet hygiënisch. Graag zouden we deze meisjes de mogelijkheid willen bieden om maandverband te gebruiken zodat ze geen schooldagen meer hoeven te missen.
Burkina Faso behoort tot de armste landen ter wereld. Van de 182 landen op de Human Development Index van de Verenigde Naties bekleedt het land de 177ste plek. Op het platteland vindt kennisoverdracht al generaties lang plaats van vader op zoon en van moeder op dochter. Ontwikkeling blijft beperkt tot de weinige kennis waarover zij beschikken. Bijna 80% van de bevolking is analfabeet, dus geschreven kennis is voor de meeste bewoners niet toegankelijk.
Vrouwen zijn in veel gevallen nog steeds ondergeschikt aan de man. Huwelijken worden nog vaak gearrangeerd, en het verwekken van nageslacht wordt als belangrijkste bestaanszekerheid voor de toekomst gezien. Gezondheidszorg is minimaal georganiseerd en slechts voor weinigen toegankelijk.
In 1997 begon ASAP met de oprichting van een kleine medische kliniek in het dorp Fina in Burkina Faso. ASAP is 13 jaar later uitgegroeid tot een solide organisatie met een kantoor in Nederland en een kantoor in Burkina Faso en heeft tientallen projecten op het gebied van scholing, alfabetisering, gezondheid en economische ontwikkeling in verschillende dorpen op het platteland van Burkina Faso.
€ 3460 (een jaar lang maandverband voor 120 meisjes)