nl en  

180 Schoolbanken voor ex-nomaden kinderen in Tibet

  • Moments-of-joy op Facebook
Stichting Rigdzin is al ruim tien jaar als vrijwilligersorganisatie betrokken bij het opzetten  van onderwijsprojecten in het oosten van Tibet. Voor het dorp Junyong, in de regio Sershul zoekt de het nu fondsen om schoolbanken te betalen voor 360  leerlinge van de basisschool, zodat ze niet meer op de grond hoeven zitten.
Sershul is de hoogste, koudste, armste, minst ontwikkelde en meest afgelegen regio van heel China. Er wonen in een gebied zo groot als Nederland maar 65.000 inwoners, die traditioneel met hun kudden over de uitgestrekte velden trokken. Door overheidsmaatregelen worden zij steeds meer gedwongen naar steden te verhuizen en hun vee te verkopen. Doordat ze geen opleiding hebben en de Chinese taal niet machtig zijn, verliezen ze hun middelen van bestaan en zijn moeilijk in staat te overleven. 85% van hen is analfabeet en beheerst alleen het Tibetaans. Het gemiddelde jaarsalaris ligt op € 500.
De school in Junyong is de enige tweetalige school (Chinees – Tibetaans) in de regio. Er is helaas geen overheidssteun voor particuliere scholen zoals dit project en de overheid doet nauwelijks iets voor de Tibetaanse bevolking. De plaatselijke bevolking heeft ook zelf om hulp voor dit project  gevraagd. Zij zorgen voor de betaling van de exploitatiekosten van de school,  maar zijn niet in staat de kosten voor schoolbanken te financieren, vandaar dat wij hulp inroepen om hen daarbij te helpen.
180 tweepersoonsschoolbanken kosten € 13.500  ofwel € 75 per stuk. (Reden van de vrij hoge kosten van de banken is dat de materialen duur zijn omdat het hier een zeer afgelegen gebied betreft.)