nl en  

Begeleiding en therapie voor kinderen die met schisis (een hazenlip) zijn geboren, Guatemala

  • Moments-of-joy op Facebook
Begeleiding en therapie voor kinderen geboren met schisis, Guatamala

Stichting Tess Unlimited is een Nederlandse stichting gevestigd in Guatemala opgericht in 2008 door Tessa de Goede de Ordoñez. Tess Unlimited zet zich in voor mensen geboren met schisis, een aangeboren afwijking beter bekend als een ‘hazenlip’. In Guatemala zijn medische specialisten, die schisis kunnen behandelen vrijwel niet aanwezig. Daarom rekruteert Tess Unlimited artsen uit het buitenland die op vrijwillige basis kosteloos hun diensten aanbieden.
Onze projectvinder Christel Tinselboer woonde 10 jaar in Guatamala waar ze zich als vrijwilliger inzette voor Tess Unlimited en bevriend raakte met Tessa de oprichtster van deze stichting. Tessa woont nog steeds permanent in Guatemala en is full time bezig met haar stichting. Christel woont en werkt weer in Nederland maar is nu 10 jaar later nog steeds met de stichting verbonden door haar functie als bestuurslid en fondsenwerver. Er is wekelijks contact over de gang van zaken m.b.t. de lopende zaken van de stichting. 

‘Campamento Sonrisas’ – Het kamp met een glimlach

Naast de directe medische hulp en begeleiding organiseert Tess Unlimited elk jaar ook kampen om de kinderen op lange termijn te kunnen ondersteunen.  In de kampen krijgen kinderen, geboren met een schisis, speciale begeleiding en therapie  en kunnen ze ervaringen uitwisselen met lotgenoten d.m.v. creatieve, muzikale activiteiten en uitstapjes. Tieners en jong volwassenen van 14 t/m 20 jaar uit verschillende regio’s uit Guatemala komen hiernaartoe. Ze zijn allemaal als baby geopereerd aan hun schisis via de stichting Tess Unlimited. Voor een aantal zit er nog een operatie aan te komen nl. die van hun neus. Dit zal ook in dezelfde periode (aan het eind van de kampweek) gebeuren. Deze tieners en jong volwassenen worden begeleid en voorbereid op hun operatie. Meestal om de angsten weg te kunnen nemen, die ze hebben ontwikkeld. 
Daarnaast ontvangen de kinderen dagelijks logopedie en psychologische hulp d.m.v. groeps-en individuele therapie sessies en ondernemen ze in de middag veel leuke activiteiten met elkaar.
Psychologen en algemene vrijwilligers uit Nederland en Guatemala helpen bij het voorbereiden en uitvoeren van deze week. De tieners en jong volwassenen ‘groeien’ in hun zelfvertrouwen, durven te spreken, leren voor zichzelf op te komen en worden zelfs soms een voorbeeld voor anderen. Zo werken er momenteel al een aantal van deze jongeren voor Tess Unlimited,

Het plan is om dit jaar (2019) twee kampen te organiseren. Naast het grote kamp in oktober is er in november nog een Campamento gepland in Patzun, Chimaltenago. Dit is een kamp van 3 dagen voor een kleine groep van 10 jongeren die echt meer hulp nodig hebben. Het wordt een intensief kamp waar de nadruk vooral ligt op individuele - en groeps therapie met speciaal geselecteerde jongeren met een zeer laag zelfbeeld en veel problemen thuis. De kosten voor dit kamp zijn:
1 lokale psycholoog voor 3 hele dagen  Q 2.250
Hotel voor 10 jongeren voor 4 nachten  Q 3.000
Eten voor 3 dagen     Q 2.200
Materiaal voor het coaching   Q 2.000
1 lokale logopedist     Q    750
Transport      Q 2.500

Totale kosten voor dit kleinere kamp zijn Q 12.700 = € 1424,84