nl en  

beroeps opleiding voor kansarme jongens en meisjes in Maputo, Mozambique

  • Moments-of-joy op Facebook


 

Verslag Beroepsopleiding voor jongens en meisjes in Maputo, Mozambique
Van onze projectvinder:

In Mozambique is de situatie in economische zin verbeterd voor sommige bevolkingsgroepen maar in veel andere opzichten is de situatie zorgelijk. Ontvoeringen en overvallen zijn aan de orde van de dag en gaan gepaard met steeds meer geweld. Er is de laatste tijd ook meer religieuze onrust in het land en spanningen tussen moslims en christenen. Veel mensen zijn bang voor een terugkeer naar een burgeroorlag. In deze sombere tijden probeert centro de encontro een veilige haven te zijn voor de allerarmste kinderen van de stad Maputo. Door onderwijs maar ook door sport, dans en muziek proberen we de kinderen een vrolijker jeugd te geven. De armenschool bestaat alweer 18 jaar en heeft al duizenden kinderen aan een betere toekomst geholpen. Onze filosofie is om zoveel mogelijk kinderen gratis basisonderwijs te geven met zo weinig mogelijk kosten. Geen dure schooluniformen of schoenen, eenvoudige schoolgebouwen, maar het belangrijkste is kwalitatief goed onderwijs aan zoveel mogelijk jongens en meisjes uit de armste wijken van de stad Maputo.

Nieuw is dit jaar de beroepsopleiding. er is een kapperszaak opgestart om meisjes een korte stage aan te bieden om de kansen op werk te vergroten. Dankzij de donaties hebben we meer spullen kunnen aankopen zodat enkele tientallen meisjes hieraan mee konden doen. Het is lastig concurreren met de vele luxe kapperszaken in de binnenstad en en bovendien zijn onze inkomsten laag omdat we een lagere prijs vragen omdat men geholpen wordt door leerlingen (onder begeleiding van een ervaren kapster). Dat neemt niet weg dat dit project ons niets kost en zichzelf bedruipt! Met de garage voor de beroepsopleiding voor jongens ging het in het begin minder goed omdat de school weinig klanten kreeg. De garage lag in een wat afgelegen wijk en daarom wisten veel mensen niet waar hij was. Nu is het praktijk gedeelte verplaatst naar een wijk in de binnenstad naast de voetbalkantine en de kringloopwinkel waar meer klanten kunnen worden gegenereerd. De theorielessen worden wel nog in de oude garage gegeven. Het doel blijft om ook deze beroepsopleiding kostendekkend te maken.

De nieuwe beroepsopleidingen zien we nog steeds als een goede activiteit en we hopen in de komende jaren veel jongeren op te kunnen leiden.

Beroeps opleiding voor kansarme jongens en meisjes in Maputo, Mozambique, vanaf Euro 500

Centro de Encontro is een onafhankelijke NGO die activiteiten voor straatkinderen in Maputo organiseert. De Nederlander Rene Boezaard heeft het project opgericht in 1994 en in 2000 overgedragen aan de Mozambikaanse staf die hijzelf heeft opgeleid. De staf werkt samen met vele vrijwilligers.

Beroeps opleiding voor jongens en meisjes
Centro de Encontro heeft al veel projecten opgezet in Maputo voor kansarme kinderen van de straat. Zo is er een succesvolle armenschool, de enige mogelijkheid voor straatkinderen om onderwezen te worden. De school volgt het normale staatsprogramma met een examen in de 5de klas. Helaas is gebleken dat jongeren tussen de 16 en 20 jaar toch veel moeite hebben een baan te vinden. Zelfs een middelbare schoolopleiding biedt geen garantie meer op een baan. Tenzij je relaties hebt binnen een bedrijf of overheidsinstelling of de personeelschef omkoopt. Vooral bij kantoorbanen gebeurt dit vaak.
Centro de Encontro wil zich gaan richten op een echte beroepsopleiding met veel praktijkelementen.

Voor de jongens is gekozen voor de opleiding automonteur. Er komen steeds meer auto`s in Maputo en je kunt ook voor jezelf beginnen met dit beroep. Voor de meisjes is gekozen voor een opleiding waarmee je in een kapperszaak of schoonheidssalon kunt werken. Haarverzorging en uiterlijk zijn belangrijk in Maputo en je kunt relatief makkelijk voor jezelf iets opzetten.
Op de lange termijn moet de beroepsopleiding langzaam gaan groeien zonder financiële risico `s te nemen. Ze hopen zo enkele tientallen meisjes en jongens per jaar op te leiden..
Dat kunnen ex leerlingen zijn van de armenschool of andere arme jongeren uit de wijken. Nadat de opleiding is voltooid krijgt de leerling een verklaring mee van het project.

Continuïteit
Het project stelt ruimte en materiaal ter beschikking aan ervaren monteurs en kapsters/schoonheidsspecialistes die dan de verplichting hebben de leerlingen op te leiden en de lopende kosten te betalen zoals energie en water en aanvulling van de voorraden. Wat er verder overblijft van de inkomsten is voor de opleiders. Die zijn dus niet in dienst van het project. Het is een klassieke win-win situatie: de school kan leerlingen opleiden zonder al te veel kosten en risico`s en de opleiders hebben de kans een goede boterham te verdienen.

Wat hebben ze nodig ?

Voor de monteurs opleiding
Projectvinder Boezaard: “We hebben eerst gezocht naar een groot terrein nabij een grote weg of markt. Helaas zijn de grondprijzen enorm gestegen. Zo`n stuk grond zou € 4500 kosten. Daarom is gekozen voor een beter alternatief: we hadden nog een stuk grond (20 x 43 m) braak liggen vlak bij onze school in de wijk Mahotas. Daar stonden onze fruitbomen op totdat de watersnoodramp in 2000 alles vernielde. We hebben het nog steeds in bezit.
Het terrein is schoongemaakt en verhard om auto’s neer te zetten. Er is ook al electrische bedrading aangebracht en een stoppenkast en electriciteitspost.
De weg ernaar toe is al opgeknapt en volledig hersteld door ons. Het terrein heeft aan drie zijden een muur maar moet volledig worden afgesloten om diefstal te voorkomen. De muur moet dus worden afgebouwd en afgewerkt (dat heet in het Portugees het rebocar um muro) dat kost 15 zakken cement x 350 meticais 5250 mts, 1 lading fijn zand 2.000 mts en uurloon 2.500 mts (de euro doet het slecht en staat nu op 37 meticais per euro) dit komt totaal op 9750 meticais dus 264 euro. Dat is voor 30 meter muur.
Er staat een gebouw op het terrein dat ooit dienst deed als nachtonderkomen maar dat wordt nu omgebouwd tot instructieruimte. Het gaat om een opknapbeurt dus nieuwe raamkozijnen, deuren, sloten, dakplaten etc. De kosten voor het verbeteren van dit gebouw voor deze monteursopleiding zijn ongeveer 1500 euro aan bouwmaterialen en arbeidsloon.
.Totale kosten: 1764 euro

Voor de kappersschool
Er is inmiddels al een pandje gehuurd voor de kappersschool. Om een eigen pand te bouwen is tegenwoordig erg duur. Naast een stuk grond heb je energie en wateraansluiting nodig en bouwmaterialen zijn peperduur tegenwoordig. De gekozen oplossing is de meest rendabele en relatief goedkoopste. De school is al begonnen en is budgetneutraal bezig.
Wat nu nog nodig is, zijn de materialen voor de kappersschool (droogkap, fohn, spiegel, stoel, haarprodukten etc)
Totale kosten: 500 euro.

voor de automonteurs school : €1765
 voor de kapperschool : €500

ADOPTED BY RUBRINT FOUNDATION