nl en  

Duurzaam maandverband voor meisjes, Burkina Faso

  • Moments-of-joy op Facebook
Een gebrek aan adequate bescherming tijdens de mensturatie weerhoudt veel Afrikaanse jonge vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar ervan om tijdens de menstruatie naar school of hun werk te gaan. ASAP-foundation zet zich in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de inwoners van 10 dorpen rond Bobo Dioulasso, Burkina Faso.
Een van hun projecten voor meisjes is het regelen van persoonlijke hygiëne kits. Dankzij een eerdere donatie van Moments of Joy in 2017 voor het kopen van deze kits in de Verenigde Staten is het gelukt om 120 meisjes een set te geven en - belangrijker nog - om de kits lokaal te gaan "namaken". 
Op het ASAP kantoor zijn nu 5 vrouwen in dienst voor de productie. Een kit bestaat uit wasbare (en dus herbruikbare) pads, een instructievel, een tasje met een trekkoord, twee zip-lock zakjes, 2 onderbroeken, een washand en zeep.
Je kunt het maandverband drie jaar lang gebruiken.
Een bijkomend voordeel van dit project is dat bij de verstrekking van de sets informatie wordt gegeven in "awareness meetings" over onder meer (vrouwelijke) hygiëne en tevens over hoe je jezelf kunt beschermen tegen ongewilde zwangerschappen.
ASAP wil graag meer meisjes helpen en heeft hiervoor verschillende scholen benaderd. Het gaat om ongeveer 300 meisjes.
Een set kost € 8,-- 
Om het initiatief voor het aanschaffen en de motivatie voor het gebruik bij vrouwen zelf te leggen wordt aan hen een eigen bijdrage gevraagd van € 4,-- ASAP heeft dus per set € 8,-- nodig.
Benodigd bedrag 300 
x € 8,-- = € 2.400,--