nl en  

Duurzame oplossing voor persoonlijke hygiëne voor schoolgaande meisjes en jonge vrouwen in Burkina Faso

  • Moments-of-joy op Facebook
Duurzame oplossing voor persoonlijke hygiëne voor schoolgaande meisjes en jonge vrouwen in Burkina Faso

Een gebrek aan adequate bescherming tijdens de menstruatie weerhoudt veel Afrikaanse jonge vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar ervan om naar school te gaan. Dankzij een eerdere donatie van Moment of Joy voor het kopen en distribueren van “personal hygiene kits” uit de USA is het destijds niet alleen gelukt om 120 meisjes een setje te geven maar ook is het gelukt om het maken van identieke setjes lokaal te starten in samenwerking met een zuster organisatie ABF (actions pour les Besoins des Femmes).
De twee belangrijkste aspecten van dit nieuwe project zijn dat er voor weer een groot aantal meisjes een veilig, schoon en wasbaar product wordt aangeboden voor bescherming tijdens hun menstruatie maar daarnaast dat de productie van deze setjes nu in Burkina zelf wordt gedaan.. Een bijkomend voordeel van dit project is dat bij de verstrekking van het setje informatie wordt gegeven in zgn “awareness meetings” over ondermeer algemene (vrouwelijke) hygiene maar ook hoe je jezelf kunt beschermen tegen ongewilde zwangerschappen. Met dit nieuwe plan zullen de meisjes naast een betere hygiene ook meer zelfvertrouwen krijgen en minder school missen, met daarbij een verminderde kans op ongewenste zwangerschappen. En ook zal het lokale productie proces meer werkgelegenheid voor vrouwen opleveren in deze region.
ASAP wil graag meer meisjes helpen en heeft hiervoor een inventarisatie gedaan waarbij de volgende scholen werden benaderd: de Sainte Therese of  Banfora Kostschool (130 interne en 270 externe meisjes), de Louis Querbes of Banfore School (gemengde school met 300 meisjes) en de Foyer des jeunes filles de Sarfalao – een beroepsopleiding voor naaisters voor ongeveer 30 jong volwassen vrouwen. Om het initiatief voor het aanschaffen van een setje vooral ook van de vrouwen en meisjes zelf te laten komen wordt een eigen bijdrage gevraagd van elk meisje van 4 euro om zo de slagingskans te verhogen.

Kosten voor dit project zijn € 3.150.