nl en  

Een opleiding voor talentvolle filmmakers in Zambia

  • Moments-of-joy op Facebook
Een opleiding voor talentvolle filmmakers in Zambia

Talentvolle jongeren uit arme gezinnen in Zambia hebben een droom: Filmmaker worden of TV producent. Een kans die doorgaans alleen is voorbehouden aan de rijke jongeren van dit verder straatarme Afrikaanse land. Met een beurs van slechts € 960 kunnen ze een tweejarige opleiding volgen en werk vinden.

Het Kilimanjaro Film Institute Zambia biedt jongeren een tweejarige opleiding in film- en TV productie. Tijdens die opleiding maken ze samen een televisieserie over bijzondere belevenissen van gewone mensen die ook daadwerkelijk wordt uitgezonden op TV. En na afloop krijgen ze vrijwel allemaal werk in de audiovisuele sector. Want de opleiding biedt kwaliteit. https://www.youtube.com/watch?v=3ZGkfk4Ljas

Het Kilimanjaro Film Institute Zambia is in 2014 opgericht door het Kilimanjaro Film Institute Tanzania, op zijn beurt in 2007 opgericht door de Nederlandse media-ondernemers Frank Bierens en Geert van Asbeck. Doel van de opleidingen is jongeren uit arme gezinnen een creatieve opleiding met garantie op relevant werk te geven. En de kans te geven hun stem te laten horen door  hun verhalen te vertellen in beeld en geluid.

KFI Zambia is de eerste paar jaar van zijn bestaan financieel gesteund door ACP/EU, HIVOS en Plan International. De donoren hadden zich voor deze periode gecommitteerd en aan het begin stond dus  al vast dat KFI het daarna zonder hun steun zou moeten doen. Nu staat het op eigen benen. Dat betekent dat er wel leerlingen zijn, maar vrijwel alleen leerlingen waarvan de ouders de opleiding kunnen betalen. KFI Zambia krijgt ook wel wat inkomsten uit werk dat de studenten, oud studenten en docenten doen voor betalende klanten, maar dat is onvoldoende om ook meerdere kansarme jongeren middels een beurs toegang te geven tot deze gedegen opleiding. 
Moments of Joy zou hen die kans graag bieden. Voor slechts €960 per student krijgen ze die!

Vraag het maar aan oud student Kameya J. Mukasa…. (https://www.youtube.com/watch?v=kEkrvlF5E-w)