nl en  

Feestdag voor de leerlingen van de armenschool in de wijk Laulane en de wijk Mahotas in Maputo, Mozambique.

  • Moments-of-joy op Facebook
Feestdag voor de leerlingen van de armenschool in de wijk Laulane en de wijk Mahotas in Maputo, Mozambique.

Dit jaar werd voor vele mensen in mozambique een rampjaar wegens de watersnoodramp die dit land teisterde. Meer dan 130.000 mensen raakten hun huis kwijt, 50 mensen verloren het leven en 7000 mensen raakten gewond. Het project Centro de encontro heeft nog geluk gehad. Er was wel ernstige schade aan het dak van de school waardoor dit schoolgebouw niet meer kon worden gebruikt, maar er zijn geen slachtoffers gevallen.

In Mozambique is de situatie nog steeds zorgelijk. Ontvoeringen en overvallen zijn aan de orde van de dag en gaan gepaard met steeds meer geweld. Ook ons project moest het ontgelden want onze voetbalkantine en kringloopwinkel werden volledig leeggeroofd en dat is natuurlijk een ramp voor ons kleine project. We zijn weer opgestart maar hebben zelfs een gewapende bewaker moeten nemen om onze spullen te beschermen. De plaatselijke politie is erg corrupt en verhuurt zelfs wapens aan de criminelen. Er is geen rechtsstaat in dit land en men kan het met recht een bananenrepubliek noemen. Er is de laatste tijd ook meer religieuze onrust in het land en spanningen tussen moslims en christenen. Veel mensen zijn bang voor een terugkeer naar een burgeroorlog.

In deze sombere tijden probeert centro de encontro een veilige haven te zijn voor de allerarmste kinderen van de stad Maputo. Door onderwijs maar ook door sport, dans en muziek proberen we de kinderen een vrolijker jeugd te geven.
Voor de leerlingen van onze armenschool is er weer een groot feest georganiseerd. Omdat er maar 6 vrijwilligers waren moesten de festiviteiten op meerdere dagen worden georganiseerd. De 650 leerlingen van de verschillende locaties van onze armenschool werden verdeeld over 4 dagen: 12,13,14 en 19 december. Er waren sportactiviteiten, zoals voetbal en atletiek op het veld in de wijk Laulane, en er was een quiz met leuke prijzen, en er was veel eten. De kosten voor deze dag waren vooral etenswaren en frisdranken en bekers.

.

Feestdag voor straatkinderen van Maputo, Mozambique, €1000

Centro de Encontro is een onafhankelijke NGO die activiteiten voor straatkinderen in Maputo organiseert. De Nederlander Rene Boezaard heeft het project opgericht in 1994 en in 2000 overgedragen aan de Mozambikaanse staf die hijzelf heeft opgeleid. De staf werkt samen met vele vrijwilligers.

De traditionele feestdag voor straatkinderen in Maputo is ieder jaar een groot succes. De kinderen rekenen erop en verheugen zich erop. Een dagje uit de ellende van de straat. Met muziek, toneel, dansen, eten, kleding, leuke spelletjes. De dag wordt gevierd samen met de vrijwilligers die zich ieder jaar weer inzetten voor de straatkinderen uit de binnenstad van Maputo.
Ook dit jaar december hoopt het project een grote feestdag te kunnen organiseren voor de straatkinderen van district 4 in Maputo. Het blijft lastig om het plaatselijke bedrijfsleven te interesseren voor een bijdrage aan dit initiatief. Waarschijnlijk omdat de publieke opinie zo negatief is tegenover de straatkinderen. Vooral de kosten van het eten liggen hoog, maar goed eten is natuurlijk wel van belang. Verder krijgen de kinderen presentjes in de vorm van schoolmaterialen zoals kleurpotloden en pennen etc.
Het afgelopen jaar was het een groot succes met enkele nieuwe activiteiten zoals een bezoek aan het zwembad en nieuwe sportactiviteiten zoals volleybal en atletiek. Ook de maaltijden vielen erg in de smaak. We hopen ongeveer hetzelfde programma te kunnen bieden met zoals altijd een maaltijd, een quiz, spelletjes en het uitdelen van het schoolmateriaal door de onderwijzers voor de kleintjes. De 6e klas gaat naar het zwembad met cola en chips zonder begeleiding en de 4e en 5e klas heeft sportdag.

De reden dat deze dag belangrijk is, is dat deze kinderen nooit iets leuk te beleven hebben. Er wordt geen verjaardag of kerstmis gevierd thuis en district 4 heeft geen ontspanningsmogelijkheden voor kinderen. Er zijn geen speeltuinen of parken. Geen vreugdevolle momenten dus en daarom is de jaarlijkse feestdag een hoogtepunt in het leven van de kinderen. Er wordt nog weken erna over gesproken.
Voor de maaltijden, de huur van materiaal voor de DJ, transport, kleding voor straatkinderen (broek, shirt en slippers) en de presentjes/het schoolmateriaal is €1000 nodig.


TOTAAL € 1000,--