nl en  

Groententuin voor Nkulamaziba Community School - Zambia

  • Moments-of-joy op Facebook
Aanleg Groententuin bij de Nkulamaziba School - Zambia 

Moments of Joy is sinds vorig jaar in contact met ZAP - Zambia Allocation Programma.
ZAP is in 2011 begonnen in Nkulamaziba met de bouw van een lagere school en lerarenhuizen.
In februari 2015 zal dit gerealiseerd zijn. ZAP heeft dan 5 klaslokalen en 8 lerarenhuizen en vele wc’s gebouwd. Hierna zal ZAP beginnen met de bouw van de middelbare school.
Er gaan nu 492 kinderen naar deze lagere school, 50% meisje en 50% jongens.
Een aantal moeders zorgt ervoor dat de kinderen hun lunch op school krijgen voordat ze naar huis gaan. De lunch bestaat uit “schimma” een dikke maispap, die vult maar nauwelijks enige voedingswaarde heeft. Als er groenten beschikbaar zijn worden die ook gekookt, maar dit is lang niet altijd zo.

Nu is het plan om een groententuin aan te leggen. Dit  moet een behoorlijke groententuin  worden om de 492 (en in de toekomst alleen maar meer) kinderen eruit te eten te geven.
De tuin moet met een hek worden afgezet anders eten de kippen en andere dieren alle zaden op. Er zijn diverse zaden nodig zoals uien, tomaten, kool, en andere groene groenten. Ook zijn er tuinslangen en een paar sproeiers nodig, schoppen en ander gereedschap om mee in de tuin te werken.
Onder leiding van de leraren gaan de kinderen zelf de tuin aanleggen en onderhouden, dit leert de kinderen meteen hoe om te gaan met het planten en verbouwen van groenten.
Het andere doel is dat de kinderen naast de “schimma” ook diverse groenten te eten krijgen zodat ze een gevarieerder voedingspatroon zullen krijgen. 

  Benodigd bedrag voor de aanleg van de groententuin is € 2.000,--