nl en  

Handenarbeid en knutselproject voor kinderen, Melkhoutfontein, Zuid Afrika

  • Moments-of-joy op Facebook


Handenarbeid en knutsellessen bij een naschools programma voor getalenteerde kinderen. 

Dit project stimuleert de jeugd om allerlei handenarbeid en knutsel producten te maken om te kunnen verkopen aan de toeristen die in Melkhoutfontein komen.
Deze gemeenschap ligt dicht bij de beroemde "Garden Route" en ligt ongeveer 4 uur rijden ten oosten van Kaapstad. Er kunnen per jaar rond de 100.000 toeristen langs komen als potentiele kopen van hun handwerk.

Melkhoutfontein is een kleine (zwarte) gemeenschap met ongeveer 2.500 inwoners. Het ligt niet ver van Stilbaai, wat een welvarend stadje is.

De Dreamcatcher Foundation (DC) is al 30 actief in deze regio. Reden hiervoor is het aantal kinderen dat slachtoffer is van het alcohol/drugsgebruik van hun ouders. Dit kan enorme consequenties hebben voor de toekomst. Veel van deze kinderen missen de kansen om een goede opleiding te krijgen en om mogelijkheden voor zichzelf te creeeren om een betere toekomst voor zichzelf te waarborgen.

Voor deze kwetsbare groep kinderen heeft DC een na-schools programma opgezet. De lagere school is niet ver van het kantoor van DC. Na school kunnen de kinderen direct van school naar het kantoor van DC lopen waar zij worden geholpen worden met hun huiswerk, kunnen spelen, mee kunnen werken in de tuin en waar ze regelmatig ook een maaltijd ontvangen. Aan het einde van de middag gaan de kinderen dan weer naar huis. De resultaten van de na-schoolse opvang zijn zeer veelbelovend en te zien in de resultaten die deze kinderen op school behalen.

Een tijdje geleden is DC begonnen met het organiseren van een Arts & Crafts - A&C klas (handenarbeid en knutselen/tekenen/schilderen) voor kinderen vanaf 3 - 21 jaar. DC hoopt hiermee te bereiken dat kinderen met de geleerde technieken een baantje kunnen vinden in de toeristenindustrie waar zij hun zelfgemaakte kunst kunnen verkopen. 
Om dit project te begeleiden heeft DC een ervaren lerares aangetrokken om les te geven in schilderen, textielschilderen, fotograferen, media presentatie etc. 
Diane heeft ruime ervaring met het werken met kinderen uit buurten die sociaal-economische problemen kennen. Diane komt zelf uit Stilbaai en geeft 1 x per week les.
Op het ogenblik zijn er 13 kinderen die haar lessen volgen. 
Het is gebleken dat het bezig zijn met creeeren, maken van kunst een therapeutische werking heeft waar de resultaten niet van onderschat moeten worden.

Hoe kunnen we helpen?
Voor deze kunstlessen staan de volgende spullen op de wensenlijst van DC.
- Textielverf
- Water en olieverf
- Verfkwasten (verschillende maten)
- Scharen, ezels, flip-charts etc.
- Papier om te schilderen/knippen etc.
- Opbergdozen
- Verf voor muurschilderen
- Meng kommen
- Potloden
- Mosaic steentjes, mosaic cement en sealer
- 4 lampen (solar)
- rails om schilderijen etc. op te kunnen hangen om een tentoonstelling te geven