nl en  

Jaarsalaris voor getalenteerde gehandicapte leraar

  • Moments-of-joy op Facebook
Mokhumi was een leerling van de KGVI kostschool in Bulawayo vanaf de kleuterschool tot zijn O-levels. Daarna heeft zijn opleiding vervolgd en eindigde hij met een Masters in de sociologie. Op zich is dit niet buitengewoon, maar als je kijkt naar zijn zeer zware handicap is het een wonder en een eerbetoon aan zijn kracht en vastberadenheid. Met een werkloosheidspercentage van 95%  was zijn kans op een baan, met duizenden andere afgestudeerden die op zoek zijn, echter zeer klein. Hij werkte een jaar als vrijwilliger op KGVI, in de bibliotheek en als hulp voor kinderen om te leren leven met hun handicap. Vervolgens benaderde hij het Ministerie van Onderwijs en overtuigde hen wonderbaarlijk genoeg om hem te benoemen als hulpleraar, een ongelooflijke prestatie.  Hij werd leraar Ndebele, de traditionele taal van Zimbabwe.  Twee weken nadat hij begon annuleerde het ministerie alle hulpleraar contracten en werd de arme Mokhumi , die zo’n harde strijd had geleverd, wederom afgewezen.  De school wil nu een manier vinden om hem in dienst te houden. Hopelijk wordt de maatregel van het ministerie ooit teruggedraaid, maar in de tussentijd wil zij graag een klein salaris voor Mokhumi vinden. Over KGVI

Onderdak

In Zimbabwe is het KGVI Centrum een van de weinige organisaties voor kinderen met een handicap en dove kinderen. Ze komen dan ook uit het hele land en verblijven intern. Alleen in de vakanties gaan ze naar huis, als ze tenminste nog een thuis hebben. (Voor het groeiende aantal weeskinderen biedt  het centrum permanente huisvesting.)
Alle kinderen verblijven in kleine units met een begeleidende huisouder, om zoveel mogelijk een gezinssituatie te creëren. In de units ontwikkelen de kinderen hun zelfredzaamheid door huishoudelijke taken te verdelen, een budget te beheren voor boodschappen en voedzame maaltijden te bereiden.

Onderwijs en opleiding 
KG VI biedt onderwijs op maat aan haar leerlingen en focust vooral op de mogelijkheden en talenten van de leerling. De school bereidt hen voor op een vervolgopleiding of een baan. Onder meer door job-training. Zo is er een kapsalon op het terrein waar dove meisjes ervaring opdoen als kapster. En een ander voorbeeld is dat het centrum initiatiefnemer is van het eerste woordenboek van de nationale gebarentaal, waar experts uit heel Zimbabwe aan hebben meegewerkt.