nl en  

Kindertehuis op West Java, Indonesië

  • Moments-of-joy op Facebook

PROJECT RUMAH BINA BUDI

Wat is een Rumah Bina Budi precies?

Een Rumah-Bina-Budi is een opvang; een thuis, voor kinderen die dit voor korte of langere tijd nodig hebben. Voor ons als stichting ligt de prioriteit bij het helpen van kinderen in de thuis situatie o.a. door middel van sponsor een kind project. Maar soms moet je zoeken naar een andere oplossing om kinderen te kunnen helpen. Denk hierbij aan kinderen die mishandeld worden of, zoals dat in Indonesië het geval is, uit pure wanhoop door hun ouders worden verlaten. Kinderen die in een onveilige omgeving wonen of kinderen die leven in extreme armoede. Maar ook kinderen die te ver van school wonen of kinderen uit een ouder gezinnen die voor korte tijd opvang nodig hebben omdat de ouder enkele maanden moet gaan werken in een van de grote steden op Java en er in die periode verder niemand is om voor ze te zorgen of waarvan de ouder ziek is. Deze kinderen hebben niet alleen recht op een veilig onderkomen, maar verdienen het ook om op te groeien in een omgeving en in een situatie die zoveel mogelijk een thuis gevoel geeft.
Daarom kiezen we als stichting bewust voor kleinschalige opvang met een vaste huismoeder die voor de kinderen zorgt. In onze Rumah Bina Budi wonen momenteel 12 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 15 jaar samen met 1 huismoeder.  Er is ruimte voor maximaal 24 kinderen.
De Rumah Bina Budi hebben we als stichting zelf gebouwd in kampong Bulak Laut, Pangandaran. Toen het gebouw klaar was, moest deze ook worden ingericht want je begint op nul: er is helemaal niks. Dankzij verschillende sponsors, waaronder moments of joy is dit gelukt. Hiervoor zijn we bijzonder dankbaar.

***********************************************************************************************

Moments of Joy is gevraagd om mee te werken aan het project van de Stichting Meraih Bintang. Deze stichting is al een aantal jaren actief op West-Java, Indonesië. In de regio Pangandaran hebben zij na de Tsunami van 2006 een school opgericht. Ze werken nauw samen met de gemeenschap en twee bestuursleden wonen daar ook zelf. De wensen van de gemeenschap zijn daarom snel bekend.
Zij willen nu graag een kinder tehuis bouwen waar niet alleen weeskinderen worden opgevangen maar ook waar kinderen terecht kunnen die om wat voor reden dan ook niet meer bij hun ouders kunnen wonen, b.v. omdat ze nog maar een ouder over hebben die naar de stad moet om te werken, mishandeling,  of kinderen die in wanhoop door hun ouders verlaten worden omdat ze niet meer voor ze kunnen zorgen.
Het doel is om het huis zo in te richten dat de kinderen er een echt thuis zullen vinden - kleinschalig, geen grote slaapzalen etc. etc. Dit huis wordt op het ogenblik al gebouwd maar er zijn straks allerlei zaken nodig in het huis. Voor de keukeninrichting moeten bestek, borden, glazen etc. worden aangeschaft en hier zou de hulp van Moments of Joy goed van pas komen. Het bedrag dat wordt gevraagd is € 525,--