nl en  

Klamboes voor vrouwen en kinderen, Burkina Faso

  • Moments-of-joy op Facebook
Binnen een straal van 90 km rondom de stad Bobo Dioulasso in Burkina Fasso liggen een tiental dorpen, elk met hun eigen vrouwenassociaties. Deze verschillende associaties werken vaak samen om zich in te zetten voor een betere gezondheid en levensstandaard voor de vrouwen en kinderen in hun dorpen. De organisatie ASAP is actief in de regio en Moments of Joy heeft al eerder projecten ondersteund voor deze organisatie.

Doelstellingen van het ASAP project:
Door het beschikbaar stellen van klamboes aan de vrouwen streven we er vooral naar om de sterfte onder jonge kinderen terug te brengen, maar tegelijk kunnen we ervoor zorgen dat ook de gezondheid van oudere kinderen en vrouwen zelf kan worden verbeterd.

Beschrijving van het project:
Op het platteland van Burkina Faso heeft een vrouw gemiddeld 6 kinderen. In dorpen op het platteland slapen de moeder en de jonge kinderen samen, de oudere kinderen slapen vaak in een andere hut.

Het sterftecijfer onder jonge kinderen in Burkina Faso is erg hoog: 20% van de kinderen sterft voor het 5e levensjaar.
Deze situatie is een gevolg van een combinatie van factoren waarbij Malaria een van de belangrijkste oorzaken is met 20% van de gevallen.


Het plan van ASAP is om de vrouwen de gelegenheid te bieden om geïmpregneerde klamboes te kopen om zichzelf en hun kinderen tegen muggen te beschermen. Er is geen limiet gesteld aan de hoeveelheid klamboes per vrouw.
De klamboes zijn geïmpregneerd met DEET om de muggen te verdrijven en  moeten jaarlijks  opnieuw geïmpregneerd worden.

Het is belangrijk dat de klamboe door de vrouwen op de juiste manier wordt gebruikt. Om dit te bereiken worden de volgende maatregelen genomen:
• De klamboes worden niet gratis verstrekt, maar de vrouwen moeten ze kopen tegen een gesubsidieerde prijs om ervoor zorgen dat ze zich eigenaar voelen.
• In ieder dorp zal een training/demonstratie worden gegeven om de vrouwen te leren hoe ze de klamboe het beste kunnen gebruiken.
• Een aantal vrouwen in het dorp zal een speciale training krijgen om te leren hoe de klamboes moeten worden geïmpregneerd.
• Dezelfde groep vrouwen zal belast worden met de controle op het juiste gebruik van de klamboe en om te bepalen welke vrouwen in aanmerking komen voor het opnieuw impregneren van de klamboe.

Kosten van het project:
Geïmpregneerde klamboes van goede kwaliteit zullen op de lokale markt worden gekocht. Een klamboe kost 4.275 CFA (€ 6,50). Moments of Joy zal € 5,00 bekostigen en de vrouwen zullen € 1,50 zelf betalen. Het doel is om tussen de 150 – 200 klamboes te realiseren. Het totale sponsor bedrag wat gevraagd wordt is dan ook €750,-- – €1000,--.