nl en  

Kleinschalige landbouw voor Wichi Indianen, Salta, Argentinië

  • Moments-of-joy op Facebook

Kleinschalige landbouw voor Wichi indianen in Argentinië.

De inheemse bevolking van Noord-Argentinië, de Wichi, bestaat uit jagers/verzamelaars.  De Wichi families vullen hun dieet traditioneel aan met zelf verbouwde gewassen, maar dat is nu moeilijker dan vroeger. Grote delen van de bossen in het gebied zijn gerooid door commerciële boeren die hier bonen en katoen verbouwen. Deze ontbossing heeft tot klimaatverandering geleid: hogere zomertemperaturen en frequentere droogte en overstromingen.
Alec Deane, een Argentijnse landbouw ingenieur, woont en werkt al 39 jaar in de Salta-regio aan de voet van het Andes gebergte, waar een groot aantal Wichi-families wonen in ruim twintig communities. Hij is een hartstochtelijk pleitbezorger van de rechten van deze inheemse groep en heeft verschillende succesvolle initiatieven voor hen ontplooid. Met behulp van zijn expertise startte hij samen met de Wichi een groentetuinenproject  dat voor betere toegang tot water en voedsel moet zorgen.
Alec begon dit project nadat een jong Wichi-meisje overleed ten gevolge van een proteïne deficiëntie.  Hij was ervan overtuigd dat de situaties voor de families verbeterd kon worden als ze een beetje hulp kregen en goede landbouwtechnieken zouden leren. Zo is het project "Yachuyaj wo" (het Wichi woord voor "Tuinman") geboren. Kleinschalige landbouw biedt de Wichi gezonde voeding,  werk en waardigheid.  Het project werkt ook grotendeels met  getrainde Wichi ‘docenten’ die de communities  leren zelf voedsel te verbouwen.  Zij  kennen de cultuur en de taal zodat de communicatie goed verloopt.
Het geheim van goede oogsten is het gebruik van goede kwaliteit zaden en het zorgen voor goede  irrigatie. Daarvoor worden putten geboord met handgereedschap om water vanaf 25 a 30 meter diep te winnen. En er worden zomer- en wintermoestuinen met bescherming voor vorst opgezet.
Het verzoek aan  Moments of Joy is nu vier communities te helpen met toegang tot water en bescherming van de gewassen.

1. Watersysteem voor de Carboncito community. Pesos 49,852 - € 2.040,--
Dit omvat: het graven, de pijpen, een filter, een pomp, een tank van 1100 lts, landbouwproducten en een vergoeding voor de leraren die de clan met de realisatie van het project helpen.

2. Pomp voor de Fiscal Embarcación community. Pesos 9,775 - € 400,--.
Zij hebben de put al gegraven maar het geld niet voor de  ¾ HP pomp die ze nodig hebben om het water omhoog te pompen.

3. Twee bespuitingskits voor vier families. (Per stuk Pesos 3277,5) -  dus totaal 
€ 270,--.
Deze zijn nodig voor het bespuiten van wintergewassen (tomaten en paprika).  De zomergewassen, maïs en pompoen, hoeven niet bespoten te worden. De meer intensieve wintergewassen moeten wel beschermd worden tegen schimmels en insecten, anders vernietigen bijvoorbeeld bladluizen de oogst.

4. Pijpleiding voor wateraansluiting voor Pablo Orquera van de La Cortada community.  Pesos 2412,7 - € 100,--. Pablo heeft de geul gegraven om het water van het stadssysteem op  300 meter afstand te kunnen transporteren. Hij heeft alleen de pijp nog nodig om erin te leggen.