nl en  

Kleuterschool in Bona, Burkina Faso

  • Moments-of-joy op Facebook
Kleuterschool in Bona, Burkina Faso

Kleuterscholen in afgelegen gebieden en dorpen in Burkino Faso kunnen meehelpen om ervoor te zorgen dat kinderen op school blijven, gezonder zijn, zichzelf beter leren verzorgen en een extra maaltijd per dag krijgen. Ook helpt het de moeders om overdag te kunnen werken en aan de andere kant creeert het banen in de dorpen.
Assocaition of Small African Projects (ASAP) zoekt geld om een één-jarige kleuterschool te kunnen starten in Bona.

Bona is een dorp met ongeveer 1200 inwoners. Het ligt ongeveer 40km van Bobo Dioulasso, de tweede grote stad in het noordwesten van Burkino Faso. De bevolking bestaat voornamelijk uit Bobo, Mossi en Peuhl als ethnische achtergrond en er worden per jaar ongeveer 50 kinderen geboren.
In Bona is een vrouwen vereniging actief die een sleutelrol zullen spelen bij het starten van deze kleuterschool.
ASAP is een organisatie die al jaren in de afgelegen gebieden rond Bobo Dioulasso actief zijn. Ze zijn zich er bewust van dat ze niet alle dorpen zullen kunnen bereiken maar ze proberen de dorpen waar ze actief zijn te leren de projecten die ze samen starten in de toekomst zelfstandig te kunnen uitvoeren. Deze dorpen zullen dan een positief effect hebben op hun omgeving, wat een grotere impact zal hebben.

Omschrijving van het project:

In de afgelegen gebieden is het niet gewoon dat kinderen naar de kleuterschool gaan. Meeste kleuterscholen in Burkina Faso bevinden zich in de grote steden en worden gerund door particuliere bedrijven en zijn over het algemeen vrij kostbaar.
Het aantal kinderen dat naar de lagere school gaat is ongeveer 65% in Burkina Faso en elk jaar is er zo'n 10% van de kinderen dat afhaakt. Veel kinderen gaan niet naar school omdat hun ouders ze nodig hebben om het land te bewerken of in het huishouden te helpen. Ook hebben sommige ouders niet het geld om de kinderen naar school te sturen.
Het doel is een kleuterschool te starten waar de kinderen alvast kunnen wennen aan het begrip "naar school gaan" en kunnen leren dat het ook interessant en leuk kan zijn om naar school te gaan. Ze leren er al allerelei zaken zoals b.v. persoonlijke hygiene wat een aantal ziektes kan helpen voorkomen. Ook zullen ze een maaltijd ontvangen. ASAP is van plan een groot klaslokaal te bouwen, met kantoortje, opslagruimte en een keuken. Buiten zal er een speelveld zijn en w.c.'s
De school zal 5 dagen per week open zijn van 08.00 - 11.30 uur. Het doel is om een minimum aantal van 40 kinderen de kleuterschool te laten bezoeken.
Totale kosten voor dit project is: € 6.250,-- maar het is ook mogelijk om kleinere bedragen te doneren zoals b.v. € 1.400,-- tafels en stoelen, € 1.475,-- w.c.'s, € 1.250,-- keuken of de speelplaats € 2.025,--