nl en  

Niet opgehaald van school? Zimbabwe, 1600 Euro

  • Moments-of-joy op Facebook


Het KG VI Centre in Bulawayo, Zimbabwe is een (boarding) school voor lichamelijk gehandicapte kinderen. We hebben de afgelopen jaren verschillende projecten voor deze school gesteund, zoals muziekinstrumenten, een computer, tickets naar een muziekfestival voor getalenteerde leerlingen en extra voedselhulp. Helaas is de situatie in Zimbabwe zo verslechterd in de afgelopen jaren dat het krijgen van een goede warme maaltijd al een moment van blijdschap is voor de kinderen van KG VI . En het hebben van ouders of een familielid om je op te komen halen voor de vakanties is bijna een luxe. 


Veel mensen moeten hard vechten voor hun overleving en een gehandicapt kinderen om voor te zorgen is het laatste wat ze daarbij kunnen gebruiken. Daarom concentreert KG VI zich ook op het de kinderen leren voor zichzelf te zorgen en huishoudelijke klusjes te kunnen doen. Het is ontroerend om hen in de soep te zien roeren met een lepel op hun hoofd, een jurk te zien strijken met een gewicht aan hun pols gebonden zodat hun arm niet van de strijkplank valt of de naaimachine te zien bedienen met hun voeten. Maar als je naar hun gezichten kijkt terwijl ze deze dingen doen zie je ze stralen. Ze zijn er trots op dat ze deze taken onder de knie hebben kunnen krijgen, ze zijn blij dat ze in staat te zijn te leven als onafhankelijke mensen, onderdeel uit te maken van de echte wereld.
Het centrum heeft duidelijk geld nodig. Om te betalen voor de belachelijk dure basisvoedingsmiddelen, om een stuk zeep te kunnen kopen voor het kind dat zonder zeep naar school kwam, om te kunnen betalen voor een basis-training voor de staf om om te kunnen gaan met ondervoede en mishandelde wezen, omdat er geen geld is hiervoor een maatschappelijk werkster of een psycholoog in te schakelen. Of om te betalen voor het kleine meisje dat opeens niet werd opgehaald van school de vorige vakantie en de vakantie dus heeft doorgebracht bij een staflid van het centrum.
Een groot deel van de kinderen is inmiddels AIDS-wees en sommigen van hen hebben niemand meer die hen kan onderbrengen tijdens de schoolvakanties, een verdrietig feit dat soms pas duidelijk wordt op de dag dat ze zouden moeten worden opgehaald! En ook als er wel nog familieleden zijn, is het vreselijk duur voor hen om de bustickets te betalen om het kind te halen en te brengen en enkele weken lang een extra mond - van een gehandicapte verre neef of nicht ! - te moeten vullen.
Kinderen worden geacht hun eigen voorraad toiletartikelen, kleren en wat zakgeld mee te brengen als ze na de vakantie terugkomen. Steeds minder families zijn in staat deze spullen te kopen.
Moments of Joy betaalde de vervoerskosten en het eten voor de families die deze kosten niet op konden brengen, betaalde voor de kinderen die helemaal niet naar huis konden om zes weken bij stafleden in huis te kunnen blijven en betaalde de toiletartikelen (en zakgeld natuurlijk: heel belangrijk om af en toe een snoepje te kunnen kopen!) voor de kinderen die terugkeerden naar school zonder deze zaken.
Totaal waren deze kosten 1580 Euro in 2003 - 2004.
We zouden deze steun in 2004 -2005 graag willen voortzetten en ook wat extra geven voor extra voedsel en wat noodzakelijke reparaties van de huizen.
Hoewel de situatie in dit land nogal ontmoedigend is en de meeste deuren naar een betere toekomst gesloten blijven, kunnen we in ieder geval proberen een paar deuren te openen.
Vorige jaar ontvingen we een emotioneel bedankbriefje van de directrice van KG VI - een zeer capabele (blanke) vrouw die "haar"kinderen niet in de steek heeft gelaten voor een beter leven in Europa.
Ze schreef: " Geen enkel kind zou in deze wereld moeten komen en alle deuren voor hem gesloten vinden. En toch is dat zo bij onze kinderen. Jullie voortdurende pogingen om KG VI te steunen heeft veel deuren geopend en - veel belangrijker - heeft de kinderen getoond dat er mensen bestaan die hen de moeite waard vinden."

Voor het ondersteuningsprogramma voor kinderen die niet van school gehaald kunen worden, of zonder spullen terugkeren, Heeft Moments of Joy 1600 euro gedoneerd.

TOTAAL € 1600,--

BETAAD UIT ALGEMEEN FONDS MOMENTS OF JOY.