nl en  

Opleiding tot mode ondernemer voor jongeren, Nigeria (deel 3)

  • Moments-of-joy op Facebook
Opleiding tot mode ondernemer voor jongeren in Nigeria

Nigeria is het grootste land van Afrika, met 170 miljoen inwoners. De economie is zeer afhankelijk van olie en gas, en de inkomsten hieruit komen terecht bij enkelen. De rest van de bevolking krijgt slecht onderwijs, is vaak werkloos, en discriminatie is wijdverspreid. Diversificatie van de economie is nodig maar moeilijk realiseerbaar omdat ondernemers te maken hebben met laaggeschoold personeel, slechte infrastructuur en elektriciteitsvoorziening, bureaucratie en corruptie. Helaas komen veel werkloze jongeren en vrouwen terecht in criminaliteit of prostitutie.
Tegelijkertijd heeft Nigeria een historie in katoenplantages, weverijen en mode. Feesten en partijen zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van modeshows. Kleding is een uiting van identiteit. Kleermakers besteden vaak veel tijd aan een enkel uniek kledingstuk, maar krijgen hier weinig voor betaald, en de kwaliteit en daarmee de levensduur is vaak matig.
The FEED Project (Fashion Empowerment and Economic Development) is opgericht door Chip Odina. Hij heeft een dubbele Engels-Nigeriaanse nationaliteit, en heeft als internationaal mode ontwerper 30 jaar ervaring in Europa, Australië en Afrika. Samen met kleermakers en docenten die eerder door hem zijn opgeleid, en internationale zakenpartners, faciliteert hij deze opleiding.
Het project richt zich op mensen die zelf al de eerste stappen in de mode sector hebben gezet, als naaister, verkoper of ontwerper, maar die de kennis en opleiding missen om hier een bedrijf van te maken. In kleine groepen van 12 trainees, krijgen jongeren en vrouwen in 12 weken een solide opleiding tot mode ondernemer. Het curriculum is intensief en omvat alle aspecten van een mode onderneming: ontwerpen, patronen en maattabel, naaien, kwaliteitscontrole, klantcontact en bedrijfsvoering.
Na afloop van de opleiding starten sommigen een eigen bedrijf, en zijn anderen succesvol in het vinden van een baan. Veel trainees uit de afgelopen jaren hebben mooie stappen gezet met hun onderneming.
De investering in deze opleiding is 500 euro per trainee. Met deze investering hebben de gediplomeerden de keuze om een bedrijf te starten, of in loondienst te werken. Hun inkomen wordt in veel gevallen verviervoudigd, en ervaringen worden gedeeld met vrienden, familie en collega’s.
De oprichters kennen zowel de Nigeriaanse als internationale context goed. The FEED Project zoekt een balans tussen creativiteit en winstgevendheid in de modesector. Het project combineert Nigeriaanse passie voor mode en individualiteit, met internationale kwaliteit en ergonomische standaarden. Hiermee wordt het voor deelnemers mogelijk om zich te ontwikkelen van naaisters tot ondernemers.  

Deel 3: naaimachine, startkapitaal winnaars, basis inkomen, onkostenvergoeding coaches