nl en  

Radiostation voor vluchtelingenkamp

  • Moments-of-joy op Facebook
REF FM wil een radiostationnetje voor en door vluchtelingen opzetten in het vluchtelingenkamp Kakuma/Kalobeyei , waar ca. 200.000 mensen vaak langdurig verblijven. 
Het vluchtelingenkamp Kakuma /Kalobeyei ligt in het droge en arme noorden van Kenia en bestaat al meer dan 25 jaar. Er wonen een kleine 200.000 mensen, vooral Soedanezen en Somaliërs. En dan hoofdzakelijk kinderen en jongeren. Die kunnen vaak geen kant op omdt ze niet worden toegelaten in andere landen en niet terug kunnen naar hun eigen land wegens burgeroorlog of ander geweld.  Ze verblijven dus vaak langdurig in het kamp, dat een soort stad op zich is geworden en hebben niet veel om handen. Voor hen komt er nu een klein radiostationnetje, REF FM Kakuma,  gerund door vluchtelingen en bedoeld voor vluchtelingen. En daarnaast ook voor de lokale bevolking, de Turkana, die het soms nog moeilijker hebben dan de vluchtelingen zelf.
Het community-based radiostation brengt vrolijkheid en inspiratie, geeft nuttige informatie, zet de vluchtelingen aan tot allerlei activiteiten en biedt hulporganisaties de gelegenheid rechtstreeks met grote groepen vluchtelingen tegelijk te communiceren.
Het station is een initiatief van de nieuwe Nederlandse stichting REF FM, dat radiostations wil helpen opzetten door en voor vluchtelingen in Azië, Afrika en Latijns Amerika. General Manager is journalist Geert van Asbeck die eerder al door Moments of Joy ondersteunde  initiatieven ontplooide, waaronder een wereldwijd fotoproject voor straatkinderen (Home/Life), een radiostationnetje voor kinderen van voddenrapers  op de grootste vuilnisbelt van Jakarta en filmscholen in Tanzania en Zambia. De plannen voor het radiostationnetje in Kakuma/Kalobeyei zijn in een vergevorderd stadium. Vrijwilligers van REF FM zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Met een bedrag van €28.000 kunnen ze o.a. de benodigde apparatuur kopen en van start gaan.
Als het bedrag binnen is kan REF FM KAKUMA van start gaan en kunnen vluchtelingen opgeleid worden door professionele programmamakers om zelf programma’s te maken en uit te zenden. Programma’s in hun eigen taal en over onderwerpen die hen echt aanspreken. Nieuwtje uit en over het kamp of over de immens populaire voetbalcompetitie in het kamp. Of over de minibedrijfjes die ondernemende vluchtelingen proberen op te zetten om aan inkomen te komen. Of muziekprogramma’s die zelfgemaakte muziek ‘van thuis’ laten horen.
Het station zal in eerste instantie worden geleid door een ervaren gepensioneerde Keniaanse station manager en de crew zal bestaan uit zes vluchtelingen uit het kamp die enige ervaring hebben met journalistieke producties. De crew krijgt daar ook een bescheiden honorarium voor van ca €200 per maand. Zij worden bijgestaan door vrijwilligers – eveneens vluchtelingen – die zo het vak leren en als ze goed genoeg zijn zelf ook programma’s mogen gaan maken. Verwacht wordt dat als het station draait NGO’s zoals FilmAid, AAHI (Action Africa Help International), UNHCR en DRC (Danish Refugee Council) waarmee inmiddels contact is gelegd, financieel zullen gaan bijdragen in de verdere exploitatie van het station en dat er ook enige inkomsten – zij het zeer bescheiden - zullen komen van lokale ‘adverteerders’ die hun diensten of producten willen aanbieden of familieberichten bekend willen maken. Benodigd bedrag is €28.000. Via Moments of Joy werd al een donateur gevonden voor € 15.000,--.  Er is dus nog € 13.000,-- euro nodig.