nl en  

Rugzak met schoolspullen als kerstpakket, Brazilië, 1680 Euro

  • Moments-of-joy op Facebook


Straks is het weer zover. Dan staan de vele kinderen uit Jandira - een voorstad van Sao Paolo - te trappelen om het nieuwe schooljaar te beginnen. In Zuid Amerika loopt dat van februari tot december. Met verwachtingsvolle gezichten en rugzakjes gevuld met pennen, schriften en agenda's stappen ze hun juffen en meesters tegemoet. Er is echter een groep kinderen uit dezelfde stad voor wie deze gang naar school niet zo vanzelfsprekend is. Dit zijn onder andere de kinderen uit "Casa Familia e Vida" een opvanghuis aan de rand van een van de Favela's de zogenaamde sloppenwijken die Jandira rijk is. 
Casa Familia e Vida is 4 jaar geleden opgericht onder leiding van een Italiaanse pater, 3 nonnen en een Nederlandse vrouw. Met behulp van donaties staat en draait nu een gezinshuis voor 25 kansarme kinderen die thuis geen toekomst meer hebben. Het merendeel van deze kinderen waren slachtoffer van geweld zowel in huis als op straat, enkele zijn ook in aanraking geweest met drugshandel en prostitutie. In Casa Familia wordt ze een kans geboden zich te ontwikkelen zodat ze uiteindelijk op eigen benen kunnen staan.
Deze 25 Casa Familia bewoners vallen samen met nog 55 andere kinderen uit de sloppenwijk in een sponsor scholingsproject. Door middel van dit project, opgezet door dezelfde Nederlandse vrouw, kunnen de kinderen zowel de basis als de middelbare school doorlopen. Maar geld voor school- en schoonmaakmateriaal, wat gewoonlijk door de ouders betaald wordt, is er niet.
En met alleen een potlood is het moeilijk de lessen te volgen.
Het is dan ook een grote wens van de hoeders van "Casa Familia en Vida" hun kinderen en een aantal anderen uit de sloppenwijken voor kerstmis een rugzakje te kunnen geven. Een rugzakje met daarin de benodigde pennen, papier, gummetje, liniaal, verf, etc. Zodat ook deze kinderen met misschien dan een zware tas, maar met een trots gezicht en goede moed het nieuwe schooljaar kunnen starten.

Voor slechts 1680 Euro kunnen 55 kinderen het schooljaar beginnen met eenzelfde uitrusting als de andere kinderen op school, kunnen ze een beetje beter leren, komt de kans op een betere toekomst een ietsje pietsje dichterbij, waardoor…etc. etc. Prettige Kerstdagen e Felice Novidad, namens hen.

VERSLAG:

Wanneer is het project gerealiseerd?
De eerste uitreiking (rugzak met toiletartikelen) vond plaats 14 december 2004 en de tweede uitreiking (het schoolmateriaal) 26 januari 2005

Hoe is het gegaan?
De actie was in eerste instantie aangevraagd voor 80 kinderen. Maar uiteindelijk deden in totaal 84 kinderen mee met deze actie.
Doordat alle rugzakken gedoneerd werden door de Wal*Mart organisatie was het mogelijk de gelden ruimer te besteden en aan te vullen met toiletartikelen en schooluniformen.
De uitreiking vond plaats in 2 etappes omdat ik pas na ontvangst van alle schoollijsten eind december de schoolmaterialen kon aanschaffen.

Waren er nog meevallers of tegenvallers, zowel praktisch als financieel?
Door donaties van derden en het onderhandelen over prijzen heb ik de pakketten zo compleet mogelijk kunnen maken. Met extra gekregen materiaal van de boekhandel kon ik uiteindelijk 84 kinderen blij maken met een gevulde schoolrugzak.

Wat waren de resultaten?
Resultaat was een schoolrugzak met al het benodigde schoolmateriaal en extra's voor totaal 84 kinderen.

Hoe was de reactie van de mensen waarvoor het project was?
De reactie was overweldigend, de 84 kinderen die meekonden doen aan deze actie hebben nu echt een kans gekregen een goede start te maken in hun nieuwe schooljaar. Ik zie ze nu ook regelmatig trots met hun rugzak door de sloppenwijk naar hun school toe wandelen. Want wat is nu fijner dan nu ook met méér dan één potlood en één schrift in de klas te kunnen zitten…


TOTAAL € 1680,--

BETAAD UIT ALGEMEEN FONDS MOMENTS OF JOY.