nl en  

Schooluniformen voor vluchtelingen kinderen, Kuala Lumpur, Maleisië

  • Moments-of-joy op Facebook
Ideas Academy biedt sinds 2014 middelbaar onderwijs aan vluchtelingenjongeren tussen de 12 en 18 jaar in Kuala Lumpur, Maleisië. Op dit moment heeft de school 160 leerlingen en haar wachtlijst blijft groeien. Komend schooljaar hoopt de school 300 leerlingen te kunnen ontvangen. Zij komen uit landen die geteisterd worden door oorlog of geweld zoals Myanmar (Rohingya’s en Chin), Irak, Afghanistan, Pakistan en Somalië. Er staan ruim 150.000 vluchtelingen geregistreerd bij het Commissariaat voor de vluchteling (UNHCR) in Maleisië. In werkelijkheid is het aantal naar schatting vier keer zo groot omdat er de angst heerst onder vluchtelingen om opgepakt te worden na registratie.

Maleisië is een van de weinige landen in de wereld die het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951 niet heeft ondertekend, noch de VN-conventie tegen foltering. Hierdoor hebben vluchtelingen en staatlozen geen rechten waaronder geen toegang tot onderwijs en de gezondheidszorg en worden zij vaak uitgebuit. 

De school geeft de kinderen een kans te ontsnappen uit de armoedeval en door te stromen naar hoger onderwijs. Op Ideas Academy kan, in tegenstelling tot op andere vluchtelingenscholen in Maleisië, namelijk een erkend diploma (Cambridge) behaald worden wat wereldwijd erkend wordt.  Aangezien de ouders of verzorgers van de leerlingen moeilijk rond kunnen komen, regelt de school alles voor de studenten van lesmateriaal tot lunch – vaak de enige maaltijd die zij krijgen - en een uniform. Het blauw met witte uniform, dat ook gedragen wordt op de Maleise openbare scholen, geeft de studenten een gevoel van veiligheid. Ze zijn dan net als ieder andere leerling, vallen niet op en hebben een minder grote kans om lastig gevallen te worden door de politie.
Een uniform bestaat uit een shirt en rok of broek en kost ca 12,50 euro (60 ringgits) per uniform.
Voor 300 uniformen zijn de kosten  €3775 (inclusief €25 bankkosten)