nl en  

Sportkantine en kringloopwinkeltje om geld op te halen voor straatkinder-voetbalclub in Maputo, Mozambique

  • Moments-of-joy op Facebook


Een voetbal kantine voor de voetbalclub Leoes de Holanda (leeuwen van Holland) van het project Centro de encontro en een kringloopwinkel om geld te verdienen voor het project in Mozambique.

In Mozambique is de situatie nog steeds zorgelijk. Ontvoeringen en overvallen zijn aan de orde van de dag en gaan gepaard met steeds meer geweld. Ook ons project moest het ontgelden want onze voetbalkantine en kringloopwinkel werden volledig leeggeroofd en dat is natuurlijk een ramp voor ons kleine project. We zijn weer opgestart maar hebben zelfs een gewapende bewaker moeten nemen om onze spullen te beschermen. De plaatselijke politie is erg corrupt en verhuurt zelfs wapens aan de criminelen. Er is geen rechtsstaat in dit land en men kan het met recht een bananenrepubliek noemen. Er is de laatste tijd ook meer religieuze onrust in het land en spanningen tussen moslims en christenen. Veel mensen zijn bang voor een terugkeer naar een burgeroorlog. In deze sombere tijden probeert centro de encontro een veilige haven te zijn voor de allerarmste kinderen van de stad Maputo. Door onderwijs maar ook door sport, dans en muziek proberen we de kinderen een vrolijker jeugd te geven.

Om een van de meest succesvolle projecten te ondersteunen zijn er een voetbal kantine en een kringloopwinkel gestart. De voetbal school is een van de meest succesvolle projecten van Centro de Encontro . De voetbalschool heeft al een hele reeks profvoetballers kunnen afleveren aan 1ste en 2de liga clubs. Hiermee kunnen ze hun eigen boterham verdienen. En vaak werken ze ook weer in ons project als voetbaltrainers of als begeleiders van nieuwe jeugdspelers en zijn erg belangrijk voor de continuiteit van de voetbalschool en het project. Om de activiteiten van de voetbalclub te ondersteunen en minder afhankelijk te zijn van donaties werd een voetbalkantine geopend om extra inkomen te genereren. Ook werd een kringloopwinkel gestart en met de verkoop van spullen kan er ook geld worden ingezameld om aan de activiteiten van de voetbal school bij te dragen. Na de overval waarbij alle spullen werden gestolen was het mede dankzij de gulle donatie van moments of joy dat deze spullen weer konden worden aangeschaft.

.

Sportkantine en kringloopwinkeltje voor straatkinder-voetbalclub in Maputo, Mozambique

Centro de Encontro is een onafhankelijke NGO die activiteiten voor straatkinderen in Maputo organiseert. De Nederlander Rene Boezaard heeft het project opgericht in 1994 en in 2000 overgedragen aan de Mozambikaanse staf die hijzelf heeft opgeleid. De staf werkt samen met vele vrijwilligers.

Een van de meest succesvolle projecten is de voetbalschool “de leeuwen van Laulane” die zowel een jongens- als een meisjesafdeling heeft die het goed doen in de lokale voetbalcompetitie. De voetbalschool heeft een trainingsveld bij de club Nova Alianca waarmee ze al sinds 2000 samenwerken.
De straatkinderen uit de arme wijken van de stad Maputo die bij deze voetbalclub spelen hebben een moeilijk leven in een wijk waar criminaliteit aan de orde van de dag is. Zelf zijn veel van deze jongens en meisjes in contact gekomen met drugs en prostitutie. De afdeling van de voetbalschool heeft als doel deze kinderen uit deze criminele omgeving te halen, al is het maar voor de duur van een wedstrijd. De school bestaat nu al meer dan 10 jaar en er zijn inmiddels ook al trainers die ooit als jochie bij deze voetbalschool zijn begonnen.
Om niet volledig afhankelijk te zijn van donateurs heeft de organisatie van Centro de Encontro sinds kort een kantine en een kringloopwinkeltje gestart naast het trainingsveld van de club Nova Alianca waarmee ze al jaren samenwerken. De kantine en de kringloop winkel zijn geschilderd in de kleur blauw van het project zodat ze herkenbaar zijn als deel van het project. De winkel/kantine werd gestart om geld te verdienen en dat lukte heel goed want in korte tijd werd al winst gemaakt. Helaas hebben inbrekers de hele inboedel meegenomen ondanks het feit dat het project een bewaker had ingehuurd en alles was voorzien van ijzeren deuren en tralies voor de ramen. Deze bewaker zit inmiddels gevangen in het plaatselijke politiebureau op verdenking van medeplichtigheid. In de toekomst zullen er een gewapende bewaker en een waakhond worden ingezet. Nu zijn er met spoed aan aantal spullen nodig om weer op te kunnen starten omdat er snel weer eigen inkomsten moeten komen om de noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Er is een lijst opgesteld met de meest noodzakelijk goederen.

Meubels en keuken materialen:
IJskast € 235
4 tafels € 250
16 stoelen € 165
fornuis € 75
radio  €75

Materiaal voor de veilingen in het kringloopwinkeltje:
een versterker € 103
een geluidsbox € 118
elektrische snoeren €44

Betonijzer om een ijzeren kooi te maken om de kostbare spullen in op te bergen
(zoals de radio, de versterker, en geluidsbox) €60


TOTAAL € 1125,--

BETAALD UIT HET ALGEMENE FONDS VAN MOMENTS OF JOY