nl en  

Theatertraining talentvolle jongeren, Kigali, Rwanda

  • Moments-of-joy op Facebook
Talentvolle jongeren uit de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Kigali leren zelf theaterprojecten op te zetten en zo een inkomen te verwerven.
Cre8 East Africa gelooft in de kracht van kunst- en cultuureducatie als middel om jonge mensen te emanciperen, hun zelfvertrouwen te versterken en hun talenten te ontwikkelen.
Samen met Oost Afrikaanse partners hebben zij sinds 2006 een aantal muziektheaterprojecten uitgevoerd in Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda. Vanaf 2012 richten zij zich op het trainen van jongeren die als tiener
deelnamen aan onze projecten tussen 2006 en 2012. Deze training, met de titel Cre8 in 8, leert jongeren zelf projecten op te zetten. Doel is dat zij zelf de kost kunnen verdienen met hun artistieke werk, door op te treden, les te geven, workshops aan te bieden op scholen en bij clubs etc.
Van december 2019 tot maart 2020 gaat het om trainingen in Kigali, Rwanda. Voor 8 groepen van ca. 20 deelnemers.
De trainingen worden onder leiding van de Nederlandse Ben Hekkema gegeven door lokale docenten.
Cre8 werkt met jongeren uit de meest kwetsbare bevolkingsgroepen: (ex)straatkinderen, wezen, en vluchtelingen, zonder opleiding of voldoende startkwalificaties om zich een plek in de lokale samenleving en een inkomen te verwerven. Voor deze jongeren is één van de manieren om uit de
vicieuze cirkel van, geen geld = geen opleiding = geen werk = geen geld te komen, het ontdekken en ontwikkelen van talenten en competenties. Niet alleen op artistiek gebied, maar ook op het gebied van organiseren, begeleiden van groepen, communicatie etc.
De totale kosten voor de trainingen zijn € 10.657,-- 
Dit wordt besteed aan de huur van een trainingsruimte, lesmateriaal zoals papier, pennen en stiften, het geven van een mini voorstelling aan
het eind van de training en de reiskosten reis- en verblijfskosten voor trainers en deelnemers.
Ben Hekkema wordt niet betaald voor zijn werk en betaalt ook zijn eigen reiskosten van Amsterdam naar Kigali. De andere trainers krijgen een dagvergoeding van € 50 per persoon per dag en hun onkosten worden vergoed.

Verzoek aan Moments of Joy is € 1500 bij te dragen voor de catering- en reiskosten. De jongeren die aan de training deelnemen reizen van huis naar een centrale plek in Kigali. Voor sommigen zal het op loopafstand zijn, anderen komen uit omliggende dorpen en wijken en moeten met het openbaar
vervoer. De kosten daarvoor worden door de organisatie betaald, zonder die bijdrage zouden de meesten niet kunnen deelnemen.